Maestricht en Wyck, Zoals Buda en Pest

Maestricht en Wyck

Maestricht en Wyck

Het verlangen om onder de mensen te zijn in Maestricht het kennelijk toch nog vaak van de knusse warmte thuis. Ondanks het druilerige, grijze weer. Slenterende mensen door de verschillende winkelstraten. Het geeft een gevoel van gezelligheid. Zelfs als het regent. Ook in december. Zelfs als het nog geen winter is of wil worden. Ook als het geen echte koopzondag is.

Via de bredestraat loop ik richting het Vrijthof. Zoals zovaak. Het verveelt nooit. De verleiding om dan richting het Sint Amorplein te schieten kun je dan moeilijk weerstaan. Ik duik het nauwe heggenstraatje in. Dit straatje nodigt op de één of andere manier uit om de grote oversteek richting de Grote Straat te maken. Ook al weet je dat je alsnog op het Vrijthof zult uitkomen. Daar waar de terrasjes nog vol zitten. Even later stap ik de dominicaner boekenkathedraal binnen. Op zoek naar literatuur over haarmode. Zulke boeken zijn nog niet zo éénvoudig te vinden. Wel vink ik deze opmerkelijke plattegrond van het oude Maestricht. Waarbij Wyck duidelijk buiten de boot valt. Aan de andere kant van de rivier. Veel kleiner. Knusser? Ik moet denken aan Buda en Pest dat tegenwoordig Budapest heet. En ik vind een boek dat Venetië met Amsterdam vergelijkt. Van Peter Burke. Maastricht is eigenlijk een combinatie van beide.

Maestricht, Combi van Venetië & Amsterdam

Het stadhuis symboliseert die kruisbestuiving. Het verwijst namelijk naar een spannende politieke periode in de Nederlandse geschiedenis. De tweede helft van de 17de eeuw. Zou de Republiek overleven? Het stadhuis symboliseert het landelijke gezag. Het straalt de wens uit om een open samenleving te zijn. Net als Venetië. Een republiek met vrijheid voor iederéén. Op subtiele wijze grijpen cultuur en actualiteit op elkaar in. Opééns denk ik aan de pruiken propaganda van de zonnekoning. Als manen van een Leeuwen. Als stralen van een zon. Je voelt de intimiderende invloed van Lodewijk XIV. Denk aan de Grootte markt in Brussel. Vlakbijk onze pruiken- en haarwinkel LoveforHair. Aan de van Artevelde straat.

Iets geleerd en iets gevonden.

About Author:

LoveforHair is zowel off- als online(blog en webshop) een plek waar liefde voor haar centraal staat. Een geliefd adres om uw pruik te kopen en op maat te laten maken. Een geliefd adres om uw hoogwaardig haar te kopen en te laten verlengen. LoveforHair is een plek waar u zich in alle rust kunt oriënteren op ons ruime assortiment pruiken, haar en haarverzorgingsproducten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *